ORD OM MINA BILDER
Country Smart 2021
Country Smart 17 juli 2021. Text:Kristina Fröling Bild: Lars Ottosson
Här har tidernas kungar, uppfinnare och författare checkat in och trivts. Väggarna har lyssnat till de stora scenernas röster, och vita dukens stjärnor har lyst i kristallkronornas sken. Namnen finns i säkert förvar inom glas och ram i entrén till Hotel Continental du Sud i Ystad.
Överst i gästlängden står Oscar II, och året var 1878. Sannolikt stod det att läsa i den då nyligen grundade lokaltidningen Ystads Allehanda att staden och hotellet hade kungligt besök. Hade han inte varit av blåblodig börd, hade han troligen anlänt med diligens direkt från Stockholm, en möjlighet som stod gemene man till buds från och med 1830 och tills järnvägen tog över. Men sannolikt är att han kom från slottet Sofiero i Helsingborg. Anlände han sent på kvällen fick han inte se så mycket av stadens gator och torg, för det var först år 1914 som Ystad fick elektrisk gatubelysning.
Vidare i gästlängden följer bland andra Gustav VI Adolf som gästade hotellet 1967 och Carl XVI Gustaf år 1975. När den nuvarande – och då unga – kungen kommer till Continental du Sud har det varit hotell i 146 år. Sveriges äldsta. I alla fall sett till att det sedan första dagen är hotell med gästgifveri – och senare också restaurang – en suite utan avbrott för annan verksamhet. Historia går alltid att vinkla, men Ystads fornminnesförening håller med och skriver i sina böcker att hotellet är Sveriges sannolikt äldsta stadshotell.
I historien finns ett avsteg – pingstafton 1982 förstördes stora delar av hotellet i en anlagd brand. Brand och vattenskadorna höll hotellet stängt i mer än ett år. Ny ägare tog vid, och 1984 var renovering och ombyggnad klara.
Nuvarande ägare är PMJ Fastigheter med paret Martin Jönsson och Jenny Nilsson som också är engagerade i hotellets drift och intresserade av dess historia.
– Vi har en bok om hotellets historia i receptionen, en bok som besökare gärna läser i. Inte sällan berättar gäster om hur de själva eller släktingar bott på hotellet i samband med bröllop och annat. Det är alltid lika roligt att höra berättelserna, också från de som har jobbat här genom åren. Och vi är måna om att återknyta till historien, säger Martin. Den som varit med länge vet också att berätta om tiden då det fanns utedass på gården.
Kanske fanns nya bekvämligheter på plats när Sven Winqvist, Gustaf Dahlén och Sten Bergman checkade in. Också deras namn finns med i gästlängden med respektive tillägg: uppfinnare av kullagret, uppfinnare av Aga-fyren och upptäcktsresande. Bland författarna som gästat hotellet märks August Strindberg, Maria Wine och Artur Lundkvist. Ingmar Bergman, Anita Ekberg och Margareta Krook was here, liksom konstnärerna Ernst Norlind och Staffan Norlind. Och konsten spelar idag en särskild roll på Continental du Sud. Den återfinns såväl i baren som i restaurangen och i Gallery M1.
Bland de återkommande konstnärerna märks Eva Olofsson, verksam i Göteborg. I hennes målningar finns de små tänkvärda detaljerna, och den dramatiska naturen – fylld av liv – är hennes i det unika mötet med penseln. I den speciella blandtekniken finns nya detaljer och budskap, färgerna flödar i en intressant melodi genom hela måleriet. Hennes bilder växer fram under arbetets gång, och resultatet bjuder betraktaren på en magisk resa genom en värld full av ögonblick. Inspirationen hittar Eva Olofsson i allt från gamla böcker och kartor till djur och människor och detaljer som hör livet till. – Med mitt konstnärskap vill jag förmedla en harmonisk rundvandring i livet och en inblick i de stunder som vi inte alltid ser. Det som sker i vår värld och våra känslor sätter olika avtryck i mitt måleri.
Med sina målningar blåser hon nytt liv i de klassiska motiven djur och natur. Här poserar inga naturtrogna älgar i soldränkta skogsbryn, och rä varna är allt annat än röda om de raskar över isen. Snarare är det som att köra Andy Warhol och Bruno Liljefors i en mixer och betrakta resultatet.
– Man ska kunna vandra genom mina målningar flera gånger och ständigt upptäcka nya detaljer. Man kan aldrig se allt vid en första anblick.
Förutom återkommande utställningar i Gallery M1 finns Eva Olofssons konst att ta del av i restaurangen och i baren på hotellet. – Det är roligt och fint att hänga där året runt. Jag är noga med vilka gallerier jag väljer att ställa ut på, och här trivs jag med hotellets intressanta historia och med samarbetet med Martin och Jenny.
Under sommaren kommer besökare från hela världen till Ystad, i år fler svenskar och färre internationella besökare. Säkert kommer en och annan att stanna till och läsa på de två inramade gästlängderna i entrén. Finns kanske Kurt Wallander, polis, där? Men nej, det gör han inte. Inte heller står skådespelare Krister Henrikssons namn där. Sannolikt beror det på att tavlorna inte är uppdaterade sedan någon gång på 1980-talet, då det var tio år sedan Ystads station öppnade för trafik med pågatåg, tvärs över gatan från Sveriges äldsta hotell. www.hotellcontinental.se
Eva Olofsson, född 1977, är en svensk bildkonstnär, verksam i Göteborg. Hon avslutade sina konststudier 2004 och har sedan 2008 också ett floristmästarbrev. Flera av hennes verk är collageliknande bilder med teman som fåglar och andra djur. Collagen kan innehålla symmetriska ornament men också växter och blommor.
Målningen "Visdom" inköpt av Västerbottens landsting.
Äntligen lite vår! Äntligen får vi återigen höra kvitter bland musöronen. Det återfödda ljusgröna har börjat spränga sig fram, den blåa blyga himlen med sina ångande molntussar framför en högre och högre sol är här igen. En och annan humlas surr hörs och ett och annat myggbett har jag hört talas om.
Skåne SydOst 2017
"Djärva Naturbilder"
11 maj 2010, ur Corren
Vid utställning på Vadstena Konstgalleri 2010
"Vi växer" kallar Eva Olofsson en svit målningar i den aktuella utställningen. Och visst är det i växandets värld hon befinner sig vid tolkningen av tillvaron i ett föränderligt universum, där naturen och dess skiftningar utgör de häftiga pulsslagen vid försöken, ofta nog så framgångsrika, att fånga dagen. Det finns en utomordentlig stimulans i dessa djärva
nedslag i en miljö, där så många hemligheter gömmer sig under årstidsbundna täckelser.
Bland otalet naturskildrare i konstvärlden intar hon en särställning genom sin egenartade bildbehandling.
Stundom stärker hon effekten via genomtänkta lån från besläktade föregångare. Hennes tillämpning av
exempelvis Jackson Pollocks s k drippingmåleri känns ju helt adekvat, liksom den bildmässiga tolkningen av
androgynen Tintomara. Medan "Midsommar" dryper av ren och skär sensualism.
EWE OLSSON
http://www.corren.se/kultur/konst/?articleid=5199855
Corren.se - nyheter Östergötland
Artikel ur HelsingborgsDagblad
Samlingsutställning Salong!2010
Konsten in i de fina salongerna
Så kommer Helsingborgs konstsalong in på det fina kulturhuset.
Den jurybedömda "Salong! 2010"
Som en gammaldags Parissalong i modern tappning är "Salong! 2010".
HD/NST BRITT-MARI OLSSON
KONSTSALONGER I HELSINGBORG
Till "Salong! 2010" fick Helsingborgs konstförening in 1760 verk av 352 förhoppningsfulla konstnärer. Bland dessa valde en jury ut en knapp tiondel. Denna bestod av Mikkel Bogh, rektor för Kunstakademin i Köpenhamn, Jonas Liveröd, konstnär från Malmö, Charlotte Lund, gallerist från Stockholm och Kristina Müntzing, konstnär från Höganäs boende i Stockholm. För att allt skulle bli rättvist var signaturerna på samtliga verk övertäckta.
"Salong! 2010" är den första konstsalong som Konstföreningen har på Dunkers. 2008 arrangerades en på Sofiero. Innan dess hade vårsalonger hållits på Vikingsberg under många år. Den sista var dock 2000. Därefter hölls en enstaka höstsalong 2005 i samarbete med Vikingsbergs dåvarande private gallerist.
NÖJE. 149 verk av 53 konstnärer fann nåd inför den stränga juryn. Nu hänger de här tätt, tätt på de höga väggarna i Dunkers minsta utställningslokal.
– Vi ville göra som de franska salongerna i Paris i slutet av 1800-talet, berättar Sofia Orre, ordförande i Helsingborgs konstförening.
För att allt ska kunna ses och komma till sin rätt la styrelsen ut bilder på alla verk i collage på golvet. Det blev ett pusslande.
– Verken ska ju lyfta och inte slå ut varandra. Det krävde tankeverksamhet.
Sofia Orre är nöjd med resultatet. Och med tittröret. Det kan man kika genom om man vill se enskilda konstverk utan att förvillas av omgivningen. Också det en idé från de franska salongerna...
Tjerstin Thorsén
tjerstin.thorsen@hd.se
Lokaltidningen Mitt i Täby
Vernissage Galleri Eklund 2011
Lions årliga konstutställning
Tolv medverkande konstnärer ställer ut i Torslanda församlingshem.
Det blir målningar i akvarell och olja samt konsthantverk i alltifrån betong till glas.
För Eva Olofsson är det premiär.
– Jag blev tillfrågad, så det här är första gången här.
Eva ställde senast ut i Stockholm och i maj väntar ytterligare en utställning i Göteborg.
– Ateljén har jag hemma i Myrbo och där jobbar jag halvtid, förklarar hon.
Evas målningar är utförda i en blandteknik av olja och akryl medinslag av collage och screentryck.
Motivvalet är ganska fritt men lutar oftast åt det abstrakta hållet och med mycket detaljer.
– Naturen och livet är inspirationskällorna, avslutar Eva Olofsson.
CONNY ÅQUIST
Mitt i Danderyd 2012
Eva Olofssons målningar består ofta av flera bilder och händelser sammanvävda på sitt eget sätt med ett organiskt formspråk. Eva målar i blandteknik, oftast med akryl, olja, collage och penna.
Screentryck förekommer i bilderna, oftast som en kontrast i bildens innehåll. Färgspråket är lika ofta jordigt och naturnära som ljust eller färgsprakande.
Motala Vadstena tidning 2010
"Eva Olofsson använder sin pensel som ett trollspö. Hon presenterar naturen på ett färgsprakande och subtilt sätt. Växter, djur och väsen bildar kompositioner som beskriver naturen på ett lekfullt sätt. Det sprudlar om hennes bilder. Tankarna går till harmoni, balans och livsglädje".
Art Venue Gallery